Josip Broz Tito bio je poznat kao veliki gurman i ljubitelj domaće hrane i kolača, a njegova omiljena poslastica dobila je ime "Titov kolač", piše Kurir.
POGLEDAJTE VIDEO: U šetnji zbog koje luduje desnica: 'Tito je brend! Turiste zanima gdje mu je Sophia Loren gulila smokve'
Famozna slastica spoznata je i po imenu "Titova torta". Fina kremasta poslastica ukusne kombinacije čokolade i oraha podsjeća na osamdesete, a njen je okus fantastičan. Donosimo recept koji je ponovno postao hit.
Sastojci:
Za biskvit:
4 jaja
200 g šećera
1 vanilin šećer
100 g mljevenih oraha
5 žlica kuhane crne kave
5 žlica brašna
1 prašak za pecivo
3 žlice ulja
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/236aba9c-8e88-11ee-8572-86479dc2bdef/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Titova omiljena poslastica dobila je ime "Titov kolač".
Za prvu kremu:
400 ml mlijeka
5 punih žlica brašna
2 žumanjka
Za drugu kremu:
200 g margarina
10 žlica šećera
1 vanilin šećer
100 g otopljene čokolade za kuhanje
3 žlice oraha
Priprema:
Biskvit: Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Žumanjcima dodati šećer i umutiti. U smjesu sa žumanjcima dodati ulje, ohlađenu kavu, brašno, prašak za pecivo i orahe, miješati dok se sve ne sjedini. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka. Smjesu za biskvit pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta.
Prva krema: U mlijeko dodati žumanjke i brašno te umutiti mikserom. Zatim stavite na vatru da lagano kuha i miješajte dok ne dobijete smjesu poput pudinga.
Druga krema: Čokoladu otopiti i dodati margarin. Zatim dodati šećer, vanilin šećer i orahe, pa sve sjediniti.
Obje kreme sjedinite. Na biskvit namazati kremu, pa posuti mljevenim orasima i čokoladom.