OD OSTATAKA Samo jedan proizvod je od fileta ribe, što znači da je kvalitetniji. Većina štapića oblikovana je od dijelova koji ostanu u tvornicama za preradu ribe
U dvije vrste ribljih štapića tek 22% ribe, sve ostalo je - škrob
Klinci obožavaju riblje štapiće, a i meni olakšavaju život. Relativno su jeftini, praktični, a i jedini su način da djecu natjeram da jedu ribu, rekao je jedan tata, a s njegovom logikom slažu se i drugi roditelji.
No iako se zovu riblji, u nekim štapićima riba čini tek petinu sadržaja. U
pet proizvoda čije smo deklaracije usporedili najviše ribe imaju Ledovi
štapići i oni marke Ocean Trader koje smo kupili u Lidlu. Lidlovi imaju
čak 65 posto ribe. Na deklaraciji piše kako je riba aljaška kolja, koja je
poznata kao jeftina zamjena za bakalar i među jeftinijim je ribama te
vrste. Na Ledovoj deklaraciji ne piše od koje ribe su, samo se navodi da
je riječ o bijeloj ribi. Ima je 57 posto. No u Sparovu S Budgetu te u
štapićima marke Vici, koji se mogu kupiti u većini trgovačkih centara,
ribe je svega 22 posto.
- Ostatak pakiranja čine pšenično brašno, škrob, ulje, voda, sol i začini.
To znači da sastojci koji nisu riba u štapićima čine gotovo 80 posto -
objašnjava nutricionistica Leta Pilić. Dodaje da, osim na količinu ribe,
kod kupnje štapića pozornost treba obratiti i na to od kakvih komada je
štapić proizveden.
Fileti ili komadići
- Naši riblji štapići su ili od fileta ribe, komada ili od usitnjenih
komada. Ako se radi o komadićima, veća je vjerojatnost da je proizvod
dobiven od ostatka ribe u tvornici ribe i ribljih proizvoda, kao što se,
recimo šunke za pizzu prave od ostataka u mesnoj industriji. Takvi riblji
štapići su i manje kvalitetni - kaže Pilić. Neki štapići sadrže jednu
vrstu ribe, u drugima je to kombinacija. Većinom sadrže ribe hladnih mora
kao što su bakalar, oslić ili aljaška kolja. Osim ribe neki štapići sadrže
lignje kako bi se proizvodu poboljšala tekstura i hranjiva vrijednost.
Lignje u svom sastavu imaju Esva, Avici i S Budget.
- Lignje su, kao i svi glavonošci, bogati omega-3 masnim kiselinama te selenom. Selen je mineral koji se nalazi u ljudskom organizmu, a inače je jak antioksidans jer se bori protiv štetnih slobodnih radikala. No štapići imaju samo po dva posto lignji - kaže Pilić. Brašno i škrob nalazimo u velikim količinama u svim štapićima.
Kontroverzni aditivi
Pilić objašnjava da ti sastojci
smanjuju nutritivnu vrijednost proizvoda, a povećavaju kaloričnost. Na
Ledovim i Lidlovim štapićima ne piše koje začine uz sol imaju. Na drugima
se navodi da sadrže kurkumu, kajenski papar, luk, kopar, papriku,
goruščicu. Pilić objašnjava kako su to zdravi začini koji štite srce i
krvni sustav, a neka istraživanja pokazuju da djeluju preventivno protiv
raka.
Esva, S Budget i Vici sadrže i pojačivač okusa, mononatrijev glutaminat, kojeg i Medicinski leksikon navodi kao jednog od uzročnika trovanja hranom i takozvanog sindroma kineskog restorana.