Nažalost, pojedina jela sa sirom i mesom daleko nadmašuju dnevnu potrebu organizma za masnoćama. Pogledajte najopasnije što biste mogli pojesti:
Pržena riba
Kada zdravstveni stručnjaci savjetuju da konzumiramo ribu nekoliko puta tjedno, ne misle da ih pripremamo na nezdrave načine. Priprema ribe može napraviti veliku razliku u kvaliteti obroka - a pržena jela najgori su nutricionistički prijestupnici. Zanimljivo da su određena područja u SAD-u zahvaćena epidemijom krvožilnih bolesti iako se tamo jede dosta ribe. Liječnici su ustanovili da je to stoga jer se ova riba najčešće priprema prženjem u ulju.
Ako uz prženu ribu jedete i pržene krumpire, dobit ćete dozu masnoće i više nego dostatnu za tri dana.
Moderne salate
Kod salate se ne može pogriješiti? Uglavnom ne. Ali ako u nju stavljate slaninu, prženu piletinu, tortilja čips, kremaste umake, croutone, sir i jaja, vi zapravo ne jedete salatu. Neke kupljene salate mogu imati gotovo 100 kalorija.
Hamburgeri
Na zapadu, burgeri su sve veći, pa je često pretjerana količina masti i šećera koji se često dodaje u pecivo, majonezu i kečap. Pazite stoga na količinu i veličinu svojih porcija.
Shake
U mnogim napicima pijemo i kalorije i masnoće. Shakeovi se prikazuju kao zdrava hrana, ali ako je u njima puno šećera i masnoće - izbjegavajte ih. U njima može biti više masnoće nego u porciji slanine. Ako ih volite, najbolje ih je pripremati u vlastitoj kuhinji, sve drugo je suviše rizično.
Pohana piletina
Meso prženo u masnoći. Što se tu treba objašnjavati? Uglavnom, ne jedite ga prečesto, a uz ovaj obrok pojedite barem kvalitetnu salatu. I s piletine barem uklonite kožu.