OGROMAN USPJEH / Noć za pamćenje: Hrvatski košarkaši su na današnji dan prije 30 godina osvojili srebro na Olimpijskim igrama

Image
Foto: Profimedia.hr

Poznati smo po tome da smo mala zemlja, no u sportu to ne vrijedi jer smo stvorili ime naše države kroz sportske uspjehe

8.8.2022.
13:06
Profimedia.hr
VOYO logo

Na današnji dan prije točno 30 godina, hrvatska košarkaška reprezentacija ostvarila je najveći uspjeha u povijesti, gledali smo utakmice u kojima su nas vodili Dražen Petrović, Toni Kukoč, Dino Rađa, Stojko Vranković i drugi, naša reprezentacija je osvojila srebro na Olimpijskim igrama u Barceloni.

Image
TEŠKA VREMENA /

Ikona će zasukati rukave: Cibona dobiva novog trenera, ali još uvijek nema momčad

Image
TEŠKA VREMENA /

Ikona će zasukati rukave: Cibona dobiva novog trenera, ali još uvijek nema momčad

Prvi suparnik je bio Brazil , Hrvatska je slavila rezultatom 93:76, da bi potom naša reprezentacija izgubila od SAD-a 70:103, no nakon toga su uhvatili pozitivan niz koji ih je doveo čak do finala. Svladani su Španjolci 88:77, Nijemci 99:78, a pala je i Angola 73:64. U četvrtfinalu se našla Australija koja je poražena bez puno muke 98:65, nakon te utakmice je slijedila prava drama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tadašnji predsjednik Franjo Tuđman je prisustvovao utakmici polufinala gdje su naši momci bili uspješniji protiv ZND-a 75-74, sve je bilo otvoreno do zadnje sekunde, no sreća je otišla na stranu Hrvatske. Dražen Petrović je devet sekundi prije kraja iznudio dva slobodna bacanja koja je i realizirao te donio Hrvatskoj veliko finale. Naši košarkaši su igrali protiv najbolje momčadi američkog Dream Teama predvođenog Michaelom Jordanom i nisu imali šanse, no svi su na kraju bili ponosni na ogroman uspjeh koji su ostvarili.

U vrijeme Domovinskog rata naši su košarkaši oduševljavali mnoge ljubitelje košarke. Poznati smo po tome da smo mala zemlja, no u sportu to ne vrijedi jer smo stvorili ime naše države kroz sportske uspjehe, a jedan od njih je i osvajanje povijesnog srebra na Olimpijskim igrama kojih se i dan danas rado prisjećamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike