Većina ljudi ne prepoznaje da je slavni začin "majoneza" gotovo u potpunosti načinjen od maslinovog ulja i gotovo da smo zaboravili kako je možemo napraviti sami. Majoneza se pojavljuje na stolu u raznim slučajevima: na pečenim krumpirima ili ribi, uz tvrdo kuhana jaja ili kao dodatak ruskoj salati, a može biti i baza za salsu. Tradicija kulinarstva zahtijeva "domaću" majonezu, njena priprema lakša je no što mislite.
3 žutanjka
maslinovo ulje
sok od ½ limuna
sol i papar prema ukusu
Važno je započeti sa jajima na sobnoj temparaturi. Istucite žutanjke sa drvenom žlicom, tada postepeno i polagano ulijevajte maslinovo ulje, mješajući smjesu konstantno. Smjesa će se vremenom početi pretvarati u kremu. Dodajte, također postepeno, limunov sok, sol i papar. Ukoliko majoneza nije kompaktna, ponovite postupak u posebnoj zdjeli sa samo jednim žutanjkom, dodajte postepeno ulje i dobivenu smjesu možete dodati u već zamućenu smjesu kako bi "spasili" majonezu. Za lakši i potpuniji rezultat, dodajte sasvim malo istučenog bjeljanjca u već završenu majonezu..