New World Rebel
  • New World Rebel

  • pogledaj profil

Etika

Sedmero veličanstvenih su: Petar “čija je hrana bila kruh, masline i bilje..”(Klement.Hom.XII,6);
Ivan (crkveni otac Euzebius, citirajući Hegesippusa)”..Ivan, brat Gospodinov je bio svet od rođenja. Nije pio vino niti jeo meso životinja..”(Euzebius:”Church History” II, poglavlje 23,5-7) Ivan, koji je bio krajnje umjeren, jeo je “locust” i divlji med..
Toma : (apokrifno Tomino evanđelje,20.poglavlje): “On je kontinuirano postio i molio se, apstinirajući od jedenja mesa i pijenja vina, jeo bi samo kruh sa solju i pio vodu, a nosio bi iste odore i ljeti i zimi, te nikada ne bi ništa ni od koga prihvaćao, a davao bi drugima sve što ima.” ;
Matej : ” Puno je bolje biti sretan nego imati demona koji prebiva u nama. A sreća se pronalazi u prakticiranju vrlina. U skladu s tim, apostol je Matej jeo sjemenke i lješnjake, voće i povrće bez mesa..” (Klement Aleksandrijski: “The Instructior, II.I,16 : On Eating”) (Ovdje Klement daje evidenciju o ishrani Ivana Krstitelja) ;
Andrija i Juda: Andrija (Petrov brat po krvi i vjeri) i Juda iz Betsaide su izvorno bili sljedbenici Ivana Krstitelja, te iz toga proizlazi zaključak o njihovoj vegetarijanskoj ishrani.
Quintus Septimius Tertullianus (ovo znanje Tertulijana se smatra fragmentarnim dijelom pisanja apostolskog oca Papiasa : 60-125 n.e.) :”..(podučite ih da..) u svojim molitvama ne umoljavaju mesnatu hranu, već samo kruh..”
Sveti Krisostomos (347-404.n.e.):”Mi, kršćanski lideri, prakticiramo apstinenciju od mesa životinja da bi obuzdali naša tijela. Neprirodno jedenje mesa je demonskog izvora.” (a o ranim kršćanima kaže : ) “Nema curenja krvi među njima. Nema slasnih kuharija, nema “težine” glave. Niti užasnog smrada mesa među njima nema, niti nepodnošljivih isparenja iz kuhinje..”
Sveti Bazil (320-370): “Dim mesa pomračuje svjetlo duha…Osoba teško može imati vrlina ukoliko uživa mesnate obroke i festivale..”
Apostol kaže: “Dobro je ne jesti meso i ne piti vino”
(Rimljanima 14:21)”(Agains Jovinianus, Book I,18) (“Ne razaraj Božjeg djela zbog jela!” (Rimljanima 14:20)
Kardinal John Henry Newman (1801-1890):”..Okrutnost ka životinjama je kao da čovjek nema ljubavi ka Bogu…One nam ne čine zlo, one nemaju moć da se odupru…postoji nešto zastrašujuće, toliko sotonski u zlostavljanju onih koji nam nikada nisu naudili i koji se ne mogu obraniti, koji su potpuno u našoj moći…”
Albert Schweitzer (učenjak s područja proučavanja povijesnog Isusa):”..Etika nije samo povezana sa ljudima, već također i sa životinjskim stvorenjima. To je posvjedočeno u osobnosti svetog Franje Asiškog. Stoga trebamo zaključiti da etika znači poštovanje ka svom životu. To je etika ljubavi univerzalno proširena. To je etika Isusa sada prepoznata kao neophodnost misli…Samo univerzalna etika koja prigrljuje svakog živog stvora može nas dovesti u dodir sa univerzumom i željom koja je u njemu manifestirana..”.

27.8.2017. 22:01