• In-es
  • In-es 16.5.2008. 20:17

Zablude o vegetarijanstvu

Vegetarijanstvo je način života, životni stil. Još uvijek se vegetarijanstvo smatra odricanjem, žrtvovanjem, kao da su mrtve i napaćene životinje gurmanski užitak. Još uvijek se vegetarijanstvo smatra nesigurnim za zdravlje, čak i opasnim za djecu i mlade, kao da su mrtve i napaćene životinje savršene za zdravlje. Svaki se vegetarijanac, kao i onaj koji će to tek postati, svakodnevno suočava s neznanjem, predrasudama i s toliko pogrešnih informacija o vegetarijanstvu, ekologiji, ljudskoj prehrani i zdravlju da je naprosto nužno voditi iste bitke iz dana u dan...
    U raspravi će često netko reći da vegetarijanci u svojoj hrani ne dobivaju dovoljno bjelančevina

Istina je suprotna - vegetarijanci dobivaju bjelančevine iz istih izvora odakle i drugi ljudi: žitarice, povrće mahunarke... Ali odbacivanjem mesa, vegetarijanci izbjegavaju nagomilavanje bjelančevina životinjskog podrijetla. Te namirnice, osim toga, sadržavaju masti, kolesterol, pesticide i antibiotike, što otežava rad probavnih organa, a osobito jetre i bubrega. Umjesto prijašnjih 15-20 posto kalorija u obliku bjelančevina i 40-50 posto u obliku masti, suvremeni nutricionisti savjetuju da u svakidašnjoj prehrani bude 10-15 posto bjelančevina, a samo 5-10 posto masti.
    Drugi česti prigovor vegetarijancima glasi: biljne bjelančevine lošije su od životinjskih

Ta zastarjela tvrdnja temelji se na pogrešnoj pretpostavci po kojoj bi ljudske bjelančevine trebale imati isti sastav od osam osnovnih aminokiselina kao i životinjsko meso. Danas je poznato da se otprilike 80 posto bjelančevina koje čovjek uzima potroši u organizmu na gradnju 14 aminokiselina koje nisu osnovne, te se troše za proizvodnju energije ili pohranjuju u obliku masnoće. Naše tijelo ima sposobnost da samo izdvoji sve bitne aminokiseline iz biljnih bjelančevina koje su mu potrebne. Osim toga treba znati da tijelo ne može apsorbirati bjelančevine već ih razgrađuje i uzima si aminokiseline koje mu trebaju.
    Kažu da vegetarijanci nemaju uravnoteženu prehranu

Većina se vegetarijanaca hrani standardno, ponajprije koristeći četiri skupine hrane: žitarice i mahunarke, lisnato povrće i voće. Meso ugrožava ravnotežu u tijelu tako što njegovim unošenjem stvara višak masti, kolesterola, pesticida, hormona i antibiotika. Meso, također, sprječava normalnu apsorpciju bitnih hranjivih sastojaka, jer vezuje kalcij iz kostiju i preopterećuje probavni sustav.
    Meso je koncentrirani hranjivi paket

Meso je prije svega koncentrirani izvor masti, kolesterola, pesticida, hormona i ostataka antibiotika.

Ljudi koji ne jedu meso su zdraviji, manje pate od uobičajenih kroničnih bolesti i dulje žive od onih koji jedu meso. To potvrđuju milijuni vegetarijanaca širom svijeta, a također i znanstvena istraživanja. No godine tradicije i običaja, ako i propaganda mesne industrije, učinili su svoje i nametnuli stav da je nemoguće preživjeti i ostati zdrav bez jedenja mesa. Istina je upravo suprotna!
    I povrće i voće također su zagađeni pesticidima

Na nesreću, tako je. Ali dobro je što vegetarijanci mogu trljanjem i pranjem četkom otkloniti barem dio otrovnih supstancija s površine voća i povrća. A mesojedi meso ne mogu oprati od otrovnih sastojaka nikakvim pranjem. Životinje koje jedu zatrovanu stočnu hranu talože pesticide i koncentriraju ih u svojim masnim naslagama u omjeru i do 20:1.
    Gradnja ljudskog tijela predviđena je za mesožderstvo

Istina je dijametralno suprotna. malena usta, oblik zubi, pH faktor u slini, veliki želudac, dužina crijeva kod ljudi obznanjuje nedvojbeno kako je posrijedi ustrojstvo predviđeno za jedenje plodova i bilja, a ne trganje životinjskog mesa. Struktura našeg tijela ista je strukturi tijela velikih čovjekolikih majmuna koji su vegetarijanci. Zar možete zamisliti čovjeka kako kao lav trči za antilopom, grize je i trga joj meso vlastitim zubima?
    Vegetarijanstvo za odrasle - dobro, ali nije za djecu

Djeca trebaju obilate količine bjelančevina, kalcija i drugih hranjivih sastojaka za svoj rast. Trebaju ugljikohidrate za energiju i vitamine da bi to sve skupa regulirali. Meso je bogato bjelančevinama i željezom, ali isto tako sadrži zasićene masti i kolesterol. Meso, također, oduzima kalcij iz kostiju. Zašto da namećemo djeci nasilje i pritom im ugrožavamo zdravlje? Djeca mogu dobiti sve potrebne sastojke za svoj rast iz balansirane vegetarijanske prehrane koja sadrži širok spektar žitarica i zrnja, mahunarki, povrća i voća. Osim toga upravo djeca najviše dobivaju od vegetarijanstva; zdravo djetinjstvo i odgoj o suosjećanju prema svim živim bićima.
    Vegetarijanska je kuhinja suviše složena i odnosi mnogo vremena

Svaka promjena načina života donosi razdoblje u kojemu treba više raditi i uložiti više truda, ali pozitivan je ishod vrijedan ulaganja. Uzmimo, primjerice, vježbanje. Prijelaz na vegetarijanstvo možda je težak, ali kad se priučite, onda čovjek vidi kako je sve jednostavno. Osim toga, za pripremanje većine vegetarijanskih jela i obroka nije potrebno toliko kuhanja i pranja posuđa.
    Vegetarijanska je prehrana jednolična

Tko god zna nešto o jelima reći će da to nije istina. Vegetarijanska prehrana nije samo povrće s pare i smeđa riža. Postoje tisuće ukusnih vegetarijanskih jela. Od orijentalnih kao što su suši, tofu, šiškab ili kus-kus do pašteta i namaza, složenaca i variva, vegetarijanskih sendviča, hamburgera, palačinki, salata... popis je neiscrpan. Stotine je različitih sjemenki i zrnja, povrća i voća. Zapravo izbacivanjem mesa prehrana dobiva na različitosti i počinje otkrivanje fantastičnih raznovrsnih okusa.
    Vegetarijanstvo je samo prolazna moda

Moda je prolazna, a vegetarijanstvo - zasnovano na zdravstvenim i etičkim povodima - ovdje je već tisuće godina. Još u doba velikih filozofa, Pitagore (VI. st. pr. Kr.) i Platona (427-347. pr. Kr.) koji su bili vegetarijanci i veliki zagovornici vegetarijanske prehrane, vegetarijanstvo je bilo staro tisuće godina, ono nije uopće bilo nova zamisao, a ubrzo će gotovo svi ljudi biti vegetarijanci.
    Ništa na svijetu ne može nadoknaditi okus mesa

Mnogobrojni su proizvodi od soje s okusom i sastavom nalik na meso. Na tržištu se nalaze potpuno biljni proizvodi s okusom na meso, kobasice, hrenovke, ribu pa do račića i kaviara. Ako je posrijedi samo okus, onda je danas, bez sumnje, mnogo lakše postati vegetarijanac nego ikad prije. No upravo prelaskom na vegetarijansku hranu mnogi ljudi shvate kako su se monotono hranili i koliko predivnih okusa i kombinacija nudi bezmesna prehrana.

• Kinder
  • Kinder 16.5.2008. 22:27

uredi malo tekst. 'zablude' su slijepljene sa 'istinama' pa ih se na prvi pogled i ne da raspoznati.

edit:

nesto mi je upalo u oko na tvom profilu :)

'oh da skoro zaboravih, nova odluka je vegetarijanstvo... sretno živim bez mesa od 22.4.2008.'

covjek bi pomislio da se drzis toga vec godinama. sad mi ostavljas dojam trenutnog fanatika :)

• Smoto
  • Smoto 16.5.2008. 23:27

Mene zanima zasto vegani ne piju mlijeko krave? Znate da ce se vime upalit, ako se kravu ne pomuze... u cemu je problem?

• dancer4ever
  • dancer4ever 16.5.2008. 23:39

znači tvoje dijete bude vegetarijanac....nebudeš mu dala mogučnost odabira...e da i ti svi začini i soje i kojekakve namirnice...znaš ti uopče kak su nastale draga...kemija...i industrija...imam malo iskustva s tim pa ti velim...uživaj...na svoj način...e da i moja kravica pase travicu na mojoj "nezagađenoj" zemlji...tak da nema pesticida....domače je najbolje...

• In-es
  • In-es 16.5.2008. 23:53

uredit ću tekst, veganima se ne bavim... nisam baš pristalica vegana... no tko voli nek izvoli
    dancer, naravno da neću tjerat svoje dijete da bude vegetarijanac...vrlo sam liberalna osoba te ću stoga pustiti neka djete samo izabere...no tko tebi uopće tvrdi da ću ja imati djecu jednog dana i tko si ti da zadireš u moju privatnu intimu
    bez uvrede

• In-es
  • In-es 16.5.2008. 23:53

Kinder, nažalost opcija uredi mi nije dostupna, ne znam zašto...
    mah daj nemoj tako, trenutni fanatik... nove odluke u životu, za boljitak života i postojanja, shvatila sam neke stvari, a svatko od nekuda počinje, zar ne?

:)

• dancer4ever
  • dancer4ever 16.5.2008. 23:57

oprosti...nije na meni sama odlučuješ...al velim ti kak gore piše...kemija i industrija....

• In-es
  • In-es 17.5.2008. 00:02

oprosti ali nije sve kemija i industrija, ali već sam ti rekla, svatko ima pravo izbora da odlučuje što je za njega najbolje...

btw. opraštam

• Kinder
  • Kinder 17.5.2008. 00:40

bilo bi mi uvjerljivije kad bi sve to dolazilo iz tvog vlastitog iskustva, ne preko copy+paste opcije

mozda da pokusas ponovno napraviti isti forum? cak je i meni trebalo dok shvatim gdje sto pocinje :)

• In-es
  • In-es 17.5.2008. 00:55

hahah ma citala sam ja taj tekst na netu i odlučih ga copy/pastat, ne ću ponovno raditi isti forum... dosta nam je i ovaj jedan
    btw. ja sam friška vegetarijanka i uvjeravam se u sve ove tvrdnje svakim danom sve više

• Oksimoron1
  • Oksimoron1 17.5.2008. 11:05

ja samo znam da strašno smrdi kada vegetarijanac "pusti vjetar"

• dancer4ever
  • dancer4ever 17.5.2008. 11:07

i Chuck Norris je vegetarijanac....

• In-es
  • In-es 17.5.2008. 15:49

oksimoron, nisam to primjetila :)

i Chuck Noris, veliš?

• MARKO-Roky_19
  • MARKO-Roky_19 17.5.2008. 15:58

Ines nisi ti svrsena vegeterijank,ti si odlucila napravii ovak blog zato sto vc gubis samopouzdanje i da vidis sha ljudi misle o tome dali ces moci da nastavis i dalje sa vege.....to je tvoj problerem sha decki kada odu sa tobom na veceru pa sledi narudzba-on porucuje bifftek i kaze a mojoj frendici,/devojki molimo donesite jedan plast sena hehehehehheehhehehehheheheh kada vec sedim sa kravom hahahahahahhahahahahahahhahahahahahhahahahah imao sam ja takav slucaj sa svojom bivsom

• 212979
  • 212979 17.5.2008. 17:14

Mislim da bi prehrana trebala biti u skladu s nacinom i uvjetima zivota. (Eskimi bez mesa - ne bi islo.)

• sedr
  • sedr 18.5.2008. 19:12

Zanima me samo kako to izgleda kada se netko tko radi na građevini odluci postati vegetarijanac, ne zbog zajebancije nego zbog kolicine energije koja ti treba da pregrmiš 10 sati fizičkog rada(57 sati na tjedan)

• R@deKicA
  • R@deKicA 18.5.2008. 19:29

način, stil života...nekako i kad se odluče za to, vrate se na staro.. mesnato.masovno, mnogi..dakle, furka, trend, period?jbga

• In-es
  • In-es 18.5.2008. 21:53

oo Marko, ti me vež znaš i u dušu, jel da?
    čitaš me kao otvorenu knjigu...
    ja te lijepo molim prestani s tim neumjesnim komentarima jer ćeš u suprotnom biti blokiran

• MARKO-Roky_19
  • MARKO-Roky_19 18.5.2008. 23:20

OSECAM NEKU NEGATIVNU ENERGIJU SKONTAO SAM TE JA DAVNO SRECO DOSTA TI KENJAS O ZASTITI ZIVOTINJA ,O VEGETERIJANSTVU ITD ITD ODI MALO RADI TEZE FIZICKE POSLOVE PA CES DA VIDIS Kako ces da se prebacis na meso zato sho bi moglo tek meso da zadovolji potrebe organizma i normalno funkcionisanje posto sam procitao da si jos svezi vegicc.... pitat cu te za misljenje i zdravlje za 1 god.???primer-komsija mi se doselio iz Norveske i lik video kako se svinje kolju-ubijaju i kao postao vegeterijanac i posle 1god mozda malo vise sa 87kg pao na 64kg,i dobio zuticu,secer u krvi,malaksao stalno bled kao peskir i vise se nije mogao kretati tako je zavrsio na duzem boravku u bolnici tamo se hranio infuzijom posho mu organisam nije imao snage da preradjuje hranu a imunitet nula zakacilo ga jos pokoja bolestina,tako da danas moj komsija inace Sasha nastavio da jede meso ali sada je dzaba sjebao se covek na pocetku-secer nije nestao,kosti mu unistava neka bolest ni sam neznam kako se zove,sa 34god izgleda kao moj dedica od 74 i hoda pomocu ortopedski pomagala...
    E ZAKLJUCAK OVO JE KAO PRICA IZ CRTICA ALI NAZALOST ISTINITA NEMAM NISTA PROTIV TVOG NACINA ZIVOTA ALI TI SAVETUJEM DA REDOVNO ODES NA KONTROLU BAR JEDNOM U 6 MESECI DA PROVERIS STANJE SRCA.KRVNI SUDOVA ITD ITD DA NEBIH I TI IMALA SLICNE POSLEDICE ET SAD ME BLOKIRAJ