Odlikovanje postrojbi HVO-a / HDZ BiH zadovoljan Milanovićevim potezom: 'Ovo je primjer da 'lijevi' i 'desni' mogu imati isti stav o najvažnijim pitanjima'

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Milanovićevu odluku nazvali su državničkim činom

3.8.2020.
11:59
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

Vladajući HDZ BiH pozdravio je u ponedjeljak odluku hrvatskog predsjednika o odlikovanju postrojbi HVO-a koje su sudjelovale u oslobađanju Hrvatske i BiH čime su spriječile ponavljanje genocida u Bihaću, te su odbacili kritike bošnjačkih političara zbog dodjele odličja generalu Zlatanu Miji Jeliću.

Državnički potez

"Odluka predsjednika Milanovića o odlikovanju postrojbi HVO-a važan je politički čin, ne samo u kontekstu ravnopravne uloge u borbi s HV-om protiv srpske agresije, nego i snažna potpora u našem ostvarenju pune ustavne jednakopravnosti i ravnopravnosti s druga dva konstitutivna naroda", navodi se u priopćenju HDZ-a BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanovićevevu najavu da će odlikovati četiri Gardijske brigade HVO-a i Specijalnu policiju MUP-a Hrvatske republike Herceg-Bosne ocijenili su državničkim potezom.

Image
KONTROVERZNI GOVOR /

Plenković i HDZ okreću novu stranicu prema hrvatskim Srbima, a evo što je govorio Tuđman 1995.

Image
KONTROVERZNI GOVOR /

Plenković i HDZ okreću novu stranicu prema hrvatskim Srbima, a evo što je govorio Tuđman 1995.

"Ovaj državnički potez je primjer da lijevi i desni politički spektar mogu i moraju imati jedinstven stav o najvažnijim državnim pitanjima", smatraju u HDZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorili su kako je nepobitna činjenica da je Vojno-redarstvena operacija 'Oluja' spriječila tragičan scenarij bihaćke enklave i sudbinu Srebrenice te su odbacili kritike bošnjačkih političara koji su se usprotivili što bi odličje trebalo završiti u rukama i generala Zlatana Mije Jelića koji je zapovjedao Specijalnom policijom, a u BiH optužen za ratne zločine.

Poziv bošnjačkim strankama

Iz HDZ-a BiH su ocijenili licemjernim takve kritike budući je nedavno za ministra sigurnosti BiH izabran Selmo Ciktotić, koji je bio zapovjednik Armije BiH u Bugojnu iz kojega je tijekom rata prognano više od 15.000 Hrvata, a još uvijek se traga za velikim brojem nestalih te je ubijeno 90 Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isti ti predstavnici omogućili su izbor novoimenovanog ministra sigurnosti, iako su hrvatski politički predstavnici i javnost apelirali da se takvo što povuče s obzirom na ratno djelovanje Selme Cikotića i progon hrvatskog naroda u Bugojnu. Sve se to odigralo u trenutku iskapanja posmrtnih ostataka u Rostovu te je utvrđeno da se radi upravo o hrvatskim žrtvama", upozorili su iz HDZ-a BiH.

Pozvali su bošnjačke stranke na izgradnju države u kojoj će se jednako njegovati kultura sjećanja na žrtve što je europski standard.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo