POVIJESNI DAN: UŽIVO / Svih šest Rafalea sletjelo na Pleso. Piloti poslali snažnu poruku: 'Zračni prostor bit će još sigurniji!'

Očekuje se pojačana buka i pojačan cestovni promet, upozorio je MORH

25.4.2024.
9:02
VOYO logo

Prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale stigli su u Hrvatsku. Prošle su dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine. Rafalei su poletjeli iz zračne baze u Bordeauxu, a u hrvatski zračni prostor ušli zapadno od Rovinja. Let je trajao sat i 40 minuta. Dovezli su ih hrvatski piloti koji su se za njihovo korištenje obučavali 15 mjeseci. Na svečanosti su danas i predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, što je prvi njihov javni susret nakon kampanje koja je protekla u oštrom tonu.

PRATITE UŽIVO:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:31 - Posljednji je govorio predsjednik Zoran Milanović. "Ovo je velik i lijep dan za Hrvatsku. Hrvatska je dobila moderno zrakoplovstvo, francuske Rafalee. Onima koji su na tome radili, zahvaljujem i čestitam. To će nam dobro služiti. Ovo je prilika da se, kao i svaki puta, podsjetimo onih s kojima je započeo gospodin Anušić. Ekipa iz Čepina koja je prva poletjela i branila hrvatsko nebo i u tome i ginula. Ti prvi dečki, prvi letači koji su doletjeli bili su preteča momaka danas na čelu s pukovnikom Perićem iz Rijeke koji je doveo ovu momčad", rekao je Milanović.

Okupljenima se obratio i premijer Andrej Plenković. "Danas je uistinu veliki dan, možda i najveći za jačanje Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u proteklim godinama. Posebno pozdravljam sve one koji su u gotovo nemogućim uvjetima velikosrpske Miloševićeve agresije činili sve do obrane hrvatski teritorij", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IMA SLIKE, NEMA TONA /

Prvi susret Milanovića i Plenkovića nakon izbora: Nisu se ni pogledom 'očešali'. Jandroković kao tampon zona

Image
IMA SLIKE, NEMA TONA /

Prvi susret Milanovića i Plenkovića nakon izbora: Nisu se ni pogledom 'očešali'. Jandroković kao tampon zona

Govor je održao i general-pukovnik Tihomir Kundid, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH. "Poštovani svi, sve vas pozdravljam u ovoj prigodi koja je najznačajniji trenutak za budućnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Danas počinje nova era u ratnom zrakoplovstvu koja će redefinirate borbene sposobnosti u zračnoj domeni. Dobili smo pristup novoj, vrhunskoj, vojnoj tehnologiji koja će determinirati tehnološki razvoj Oružanih snaga", poručio je Kundid. "U eri suvremenih ratova koji su prožeti visokom tehnologijom kao i stalnim prijetnjama, ratno zrakoplovstvo ima svoje posebno mjesto i ulogu. Eskadrila ovih zrakoplova donijela je posebnu vrijednost što se tiče borbenih sposobnosti naših Oružanih snaga", dodao je Kundid. Više čitajte OVDJE.

13:44 - Počeo je svečani porogram na Plesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:17 - Nakon slijetanja Rafalei su poliveni vodom što predstavlja tradiciju za nove zrakoplove.

12:56 - Svi borbeni avioni sletjeli su na Pleso.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:34 -Rafalei slijeću na Pleso jedan po jedan. Ministar Božinović i premijer Plenković s nestrpljenjem promatrali dolazak Rafalea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:24- Stigao je i predsjednik Zoran Milanović koji je pozdravio vojsku. "Hrvatski vojnici pozdrav domovini", rekao je predsjednik Milanović.

12:18 - Na doček su stigli premijer Andrej Plenković, Željko Reiner, Gordan Jandroković, Nina Obuljen Koržinek... Čeka se dolazak predsjednika Zorana Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rafalei ušli u hrvatski zračni prostor

12:04 - Moćni borbeni avioni ušli su u hrvatski zračni prostor!

"Piloti HRZ ušli su u hrvatski zračni prostor u području Istarske županije oko 12 sati, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati.
Poslali su poruku građanima: Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući", napisali su iz MORH-a na stranici 'X'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:04 Zastupnik Zagrebačke skupštine Mislav Herman zatražio je stanku u sjednici kako bi zastupnici mogli pratiti dolazak moćnih aviona u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:45 - Na Plesu je počelo okupljanje uzvanika koji će dočekati Rafalee.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

11:21 - MORH je objavio snimku uoči dolaska šest višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Reći da Rafalei nisu dobri, bila bi demagogija'

11:15 - Za Danas.hr nove avione komentirala je i bivša ministrica obrane Željka Antunović. "Reći da Rafalei nisu dobri, bila bi demagogija", kaže Željka Antunović. Više pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9:26 - Ministar zdravstva Vili Beroš na svom Facebooku objavio je snimku Rafalea uz natpis 'Dolazimo'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8:56 - Eskadrilu od 12 rabljenih, 10 jednosjeda i 2 dvosjeda Hrvatska će platiti 999 milijuna eura, odnosno 1,18 milijardi eura s PDV-om. U tu cijenu je uz avione uključeno naoružanje, infrastruktura i obuka pilota. Taj iznos država već plaća u ratama, zaključno sa sljedećom godinom. Više pročitajte OVDJE.

Pojačana buka

8:43 - Iz MORH-a su poslali obavijest građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U četvrtak 25. travnja oko 12:30 sati doletjet će u Hrvatsku šest aviona Rafale. Očekuje se pojačana buka i pojačan cestovni promet. Zahvaljujemo građanima na strpljenju i razumijevanju U Republiku Hrvatsku u vojarnu “Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici u četvrtak 25. travnja 2024. godine oko 12:30 sati, doletjet će iz Francuske Republike prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale. Tijekom dolaska aviona može se očekivati pojačana buka, uobičajena tijekom letova zrakoplova. Također, očekuje se i pojačan cestovni promet na području Međunarodne zračne luke „Dr. Franjo Tuđman”. Zahvaljujemo građanima na strpljenju i razumijevanju.

8:36 - Nakon potpisanog ugovora o kupnji 12 francuskih borebenih aviona, dva aviona Rafalea nadletjela su centar Zagreba 21. studenoga 2021. kada je francuski predsjednik Emmanuel Macron boravio u Zagrebu. Podsjetimo, svi avioni koji su poletjeli iz Francuske jako su se dobro čuli nad Zagrebom, preletjevši ga u niskom letu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brigadir Ninić: 'Ovo je jedan od bitnijih dana hrvatskog ratnog zrakoplovstva'

8:20 - Spektakularno će to sve izgledati danas iz vojarne Pleso. Sve skupa, cijeli program trajat će oko tri sata, a treba započeti oko 12.30 sati. Sam let od Francuske do Hrvatske trajat će otprilike sat vremena i 40 minuta. Brigadir Željko Ninić kaže da je ovo ogroman iskorak i ogroman rast ukupnih borbenih sposobnosti. Više pročitajte OVDJE.

Moćni lovci u povijesnom preletu

8:00 - "Povijesnim preletom od Bordeauxa do Zagreba, u trajanju od jednog sata i četrdeset minuta, piloti pobjedničke Hrvatske vojske u Hrvatsku će dovesti moćne lovce i nove zaštitnike našeg zračnog prostora", najavio je prije dva dana ministar obrane Ivan Anušić na društvenoj mreži X.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će vojska tako imati moderniziranu borbenu letačku flotu, što predstavlja najveće ulaganje Vlade i Ministarstva obrane u obrambene snage, poručio je resorni ministar.

Odluku o kupnji borbenih aviona Rafale, Vlada je donijela 28. svibnja 2021.godine, kada je zadužila Ministarstvo obrane da provede sve potrebne radnje u vezi sklapanja ugovora između Hrvatske i Francuske. Taj su ugovor 25. studenoga iste godine potpisali tadašnji ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica obrane Florence Parly, u sklopu službene posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kupnju Rafalea iz državnog je proračuna osigurano ukupno 1,13 milijardi eura u razdoblju od 2021. do 2026.godine. Za ovu je godinu predviđeno oko 225 milijuna eura, za sljedeću 65 milijuna, dok će se iz proračuna za 2026. godinu izdvojiti oko 18 milijuna eura.

Primopredaja prvog aviona Rafale održana je 2. listopada prošle godine u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan. Do kraja ove godine u Hrvatskoj bi trebalo biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. godine očekuju se i preostala četiri aviona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovorom između Hrvatske i Francuske također je obuhvaćena vojna suradnja, održavanje zajedničkih vježbi ratnog zrakoplovstva dviju zemalja te obuka hrvatskih pilota i tehničkog osoblja. Krajem siječnja 2023.godine, u spomenutu francusku bazu poslana je prva skupina pilota na obuku u trajanju od 15 mjeseci. Do danas je program obuke za Rafale prošlo oko 90 pripadnika oružanih snaga različitih specijalnosti, navode u Ministarstvu obrane.

Obuka pilota višenamjenskih borbenih aviona savezničkih i partnerskih država trebala bi se provoditi i u Hrvatskoj, odnosno u Središtu za obuku pilota borbenih zrakoplova (Fighter Pilot Training Center, FPTC) čije je osnivanje podržala Vlada, a predviđeno je da ono s radom počne 2026. godine.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo