SVEČANO NA PLESU / Milanović: 'Veliki dan za Hrvatsku. Ovo je prilika da se podsjetimo ekipe iz Čepina'

Image
Foto: RTL

Svečanom programu prisustvovali su mnogi visoki uzvanici koji su tom prilikom održali prigodne govore

25.4.2024.
13:40
RTL
VOYO logo

Prvih šest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku. Svečanom programu prisustvovali su mnogi visoki uzvanici koji su tom prilikom održali prigodne govore.

Milanović: 'Hrvatska je dobila moderno zrakoplovstvo'

14.33 - Posljednji je govorio predsjednik Zoran Milanović. "Ovo je velik i lijep dan za Hrvatsku. Hrvatska je dobila moderno zrakoplovstvo, francuske Rafalee. Onima koji su na tome radili, zahvaljujem i čestitam. To će nam dobro služiti. Ovo je prilika da se, kao i svaki puta, podsjetimo onih s kojima je započeo gospodin Anušić. Ekipa iz Čepina koja je prva poletjela i branila hrvatsko nebo i u tome i ginula. Ti prvi dečki, prvi letači koji su doletjeli bili su preteča momaka danas na čelu s pukovnikom Perićem iz Rijeke koji je doveo ovu momčad", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dužni smo Danijelu Boroviću, koji je prenio i preletio u Hrvatsku i prvi doveo borbeni, mlazni zrakoplov u veljači 1992, kada je na slijepo iz Bihaća odletio u Pulu i donio prvi MiG. Protiv tog čovjeka je snazi optužnica za ratne zločine na sudu u Beogradu. Dužni smo da se te stvari riješe", dodao je Milanović.

Jandroković: 'Zahvaljujem na naporima'

14.22. Govorio je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. "Svima u Hrvatskoj moramo jamčiti najveću moguću razinu sigurnosti. Zahvaljujem na naporima i rezultatima. Čuvajte naše nebo za dobrobit svih hrvatskih ljudi. Hvala vam i sretno", poručio je Jandoković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZADOVOLJAN JE /

Pogledajte kako se Milanović popeo u Rafale, pa se navirio unutra

Image
ZADOVOLJAN JE /

Pogledajte kako se Milanović popeo u Rafale, pa se navirio unutra

Plenković: 'Danas je veliki dan'

14.17 - Okupljenima se obratio i premijer Andrej Plenković. "Danas je uistinu veliki dan, možda i najveći za jačanje Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u proteklim godinama. Posebno pozdravljam sve one koji su u gotovo nemogućim uvjetima velikosrpske Miloševićeve agresije činili sve do obrane hrvatski teritorij", rekao je Plenković.

"Zahvaljujem i ministru obrane Ivanu Anušiću koji je na dnevnoj bazi vodio računa da dođe do isporuke Rafalea. Od srce zahvaljujem i čestitam svima. Ovo je neponovljiv trenutak, koji nije za jednu godinu. Ovi avioni će čuvati hrvatsko nebo, kopno i more sljedećih četrdesetak godina. Bit ćemo respektabilna vojna sila, ona koja se u području između Bavarske i Grčke može pohvaliti kada dođe preostalih 6 aviona, najjačim vojnim zrakoplovstvom u ovom dijelu Europe. Ovo se ne događa svaki dan", izjavio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer se također zahvalio bivšem ministru obrane Damiru Krstičeviću, ali i Mariju Banožiću.

Anušić se zahvalio Plenkoviću

14.10 - Ministar obrane Ivan Anušić istaknuo je da su im svima srca puna ponosa, a posebno se zahvalio premijeru Andreju Plenkoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kundid: 'Danas počinje nova era'

14.06 - Govor je održao i general-pukovnik Tihomir Kundid, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH. "Poštovani svi, sve vas pozdravljam u ovoj prigodi koja je najznačajniji trenutak za budućnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Danas počinje nova era u ratnom zrakoplovstvu koja će redefinirate borbene sposobnosti u zračnoj domeni. Dobili smo pristup novoj, vrhunskoj, vojnoj tehnologiji koja će determinirati tehnološki razvoj Oružanih snaga", poručio je Kundid. "U eri suvremenih ratova koji su prožeti visokom tehnologijom kao i stalnim prijetnjama, ratno zrakoplovstvo ima svoje posebno mjesto i ulogu. Eskadrila ovih zrakoplova donijela je posebnu vrijednost što se tiče borbenih sposobnosti naših Oružanih snaga", dodao je Kundid.

Obratili se i Francuzi

13.52 - Okupljenima su se obratili Richard Lavaud, predstavnik tvrtke Dassault Aviation, Gael Diaz de Tuesta, ravnatelj Uprave za naoružanje (DGA) Ministarstva obrane Francuske te Fabien Guillaume Edmond Fieschi, veleposlanik Francuske Republike u RH. "Hrvatskim pilotima i mehaničarima želim sretan povratak kući kao i dobrodošlicu vašim Rafalima", na hrvatskom je poručio veleposlanik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednik HRZ-a: 'Hvala svima. Bit ćemo zauvijek domovini vjerni'

13.49 - Prvi se obratio Michael Križanec, zapovjednik Hrvatskog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Na početku je svima zaželio dobrodošlicu. "Neizmjerna čast mi je danas obratiti se ovdje i danas, na dan koji predstavlja krunu ogromnih napora i odricanja. Među nama danas ovdje su i oni koji su zaslužni za dolazak prvih 6 višenamjenskih aviona Rafale koji će od danas braniti naše nebo", poručio je Križanec. "Među nama su branitelji koji su od početka do kraja Domovinskog rata gradili Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i istovremeno se borili za slobodu Republike Hrvatske. Time su postavljali temelj za buduću izgradnju za modernog Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Oni su vjerovali", dodao je Križanec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Među nama su i najviši politički dužnosnici koji su donijeli sve potrebne odluke, ali i vojni vođe, znanstvenici, veterani i domoljubi koji nisu odustajali od podrške takvoj odluci. Među nama su i naši prijatelji, strateški partneri i saveznici koji su davali svu potporu HRZ-u. I oni su vjerovali u nas", nastavio je Križanec. "Među nama, nažalost nisu poginuli vitezovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su u Domovinskom ratu dali živote za slobodu Republike Hrvatske. Hvala svima koji su bili dio tima koji je omogućio dolazak Rafalea u RH. Mi ćemo vaše povjerenje i vjeru u nas uzvratiti na najbolji mogući način. Bit ćemo spremni braniti RH i naše nacionalne interese. Bit ćemo zauvijek domovini vjerni", zaključno je izjavio Križanec.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo