TAMNA STRANA ŽENSKOG SPORTA: / Ovo nitko nije primjetio usred prijenosa Zlatne lopte, evo što najbolje od najboljih dožive

Image
Foto: AFP/Screenshot: Instagram

Očekivalo se da će se samo pričati o njoj u kontekstu najbolje nogometašice svijeta i prve pobjednice Zlatne lopte, ali...

6.12.2018.
16:55
AFP/Screenshot: Instagram
VOYO logo

Još uvijek je u središtu sportske javnosti "slučaj twerkanje". Na dodijeli Zlatne lopte France Footballa u ponedjeljak navečer, zvijezda Olympiquea iz Lyona i reprezentacije Norveške Ada Hegerberg, inače prva osvajačica uopće Zlatne lopte u ženskoj konkurenciji, suočila se s nepriličnim komentarom prezentera nagrade i slavnog DJ-a Martina Solveiga. Bila je to vrlo neugodna situacija za nju, publiku, a sve je odjeknulo u svjetskim medijima.

Image
SKANDAL NA DODJELI ZLATNE LOPTE: /

Poznati francuski DJ vinovnik degutantnog ispada koji je sve zgrozio

Image
SKANDAL NA DODJELI ZLATNE LOPTE: /

Poznati francuski DJ vinovnik degutantnog ispada koji je sve zgrozio

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luka Modrić apsolutna zvijezda dodjele Zlatne lopte, ali...

Iako je apsolutna zvijezda dodjele Zlatne lopte bio naš Luka Modrić, taj detalj bacio je sjenu na povijesni trenutak i za Luku i za Adu. To je posebno zabolilo žene koje su se obrušile na francuskog DJ-a koji se na kraju, ruku na srce, ispričao, međutim sramota je ostala...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari uglednog američkog CNN-aAimee Lewis i Amanda Davies napravile su prilog o Norvežanki koja je ušla u povijest iz perspektive dviju žena i kroz intervju s Norvežankom u samoj emisiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kreirati povijest, biti prvi, a ne pričati o tebi u tom kontekstu. Razgovori se ne vode o rezultatima, njezinim postignutim golovima ili rekordima. Pitanja koja se postavljaju nije u smjeru nečuvenog talenta ili o fenomenalnim izvedbama, već o twerkanju. Da, tako je biti najbolji ženski nogometaš 2018. godine", počinju svoj tekst spomenute novinarke.

Na red, potom, dolazi Ada Hegerberg koja to objašnjava riječima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisam razmišljala o tome što se događa u medijima i na društvenim mrežama

"Očekuješ pitanje o svojim nogometnim vještinama, kakav je osjećaj stajati na pozornici kao pobjednica, prva ikad, ali opet poslije svega, na kraju sam stvarno sretna što sam dobila nagradu i nisam razmišljala o tome što se događa u medijima i društvenih medija ", rekla je Ada Hegerberg, pobjednica inauguralnog ženskog balona d'Or, CNN Sportu, pokušavajući smiriti situaciju.

"Hegerberg je nadarena nogometašica. Osvojila je "hattrick" u Ligi prvaka, zabila 33 gola u 21 utakmicu prošle sezone kako bi pomogla francuskom klubu Lyon i skinula rekord za broj golova postignutih u jednoj kampanji Lige prvaka", stoji u tekstu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot: CNN

"U dobi od 23 godine, njezine su najbolje godine još uvijek ispred nje. Velika je dostignuća za napadača koji je već gotovo zabila 300 golova u karijeri".

Prva ženska pobjednica Zlatne lopte

Očekivalo se da će biti samo i isključivo prva ženska pobjednica onoga što se smatra najprestižnijom pojedinačnom nagradom u nogometu. Norveška će ju uvijek pamtiti. No, pamtit će se i Solvegov neumjesni ispad. U noći koja je trebala biti veliki skok naprijed za žensku nogometnu igru, u središtu pažnje su istaknuli problematiku koja još percipira i dio je današnjeg društva. A društveno je neprihvaljiva i degutantna...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Hegerberg nije osjetila uznemiravanje, kaže ona. Ipak je u svemu kod nje prevladala radost što je primatelj nagrade koja je predstavljena ljudima 1956. godine i traje do danas. Radi se o najprestižnijoj individualnoj nogometnoj nagradi na svijetu. Na pitanje je li joj bilo neugodno, Norvežanka ističe:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nije mi bilo neugodno. Sve je u tome kako gledate na situaciju'

"Nije mi bilo neugodno. Sve je u tome kako gledate na situaciju. Očito, pitanje je moglo biti postavljeno na drugi način. Kada ste na pozornici, želite dobiti pitanja o tome kako se osjećate osvojivši takvu nagradu, ne o ovome, istina. Ovo je tamna strana igranja nogometa ", objašnjava Hegerberg stereotip koji još uvijek vlada u današnjem sportu o sportašicama u obliku seksualnog objekta. Pogotovo ako se rado o sportašici koja je atraktivna, lijepa, zgodna... Seksizam je još uvijek prisutan u nogometu i ženskom sportu općenito, a upravo je to isplivalo na površinu u Lukinoj noći za pamćenje, za povijest...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako je ceremonija u ponedjeljak navečer uznemirena neugodnim pitanjem, vjerojatno neće biti posljednji orijentir koji je dosegao Hegerberg. Kroz svoje riječi i djela, Hegerberga neće biti zasjenjena zbog ovog ispada, nego će i dalje kreirati žensku nogometnu povijest", završavaju Aimee Lewis i Amanda Davies.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispričao se putem Twittera

Solveig se odmah nakon završetka ceremonije, kad je stvar eskalirala na portalima i društvenim mrežama, ispričao na Twitteru tvrdeći da je došlo do nesporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iskreno se ispričavam ako sam nekoga uvrijedio. Ono što sam htio reći: ja ne zovem žene da twerkaju, nego da plešu na Sinatru, što sam kasnije i pokazao. Ljudi koji me prate već 20 godina znaju koliko poštujem žene", napisao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslije sam sve objasnio Adi Hegerberg i rekla mi je da razumije da se radilo o šali. U svakom slučaju želim se ispričati svima koje sam možda povrijedio", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Hegerberg se bila oglasila nakon incidenta, istim tonovima kao i u intervjuu za CNN...

'Bio je istinski tužan jer je otišlo u krivom smjeru'

"Poslije je došao do mene i bio je istinski tužan jer je sve otišlo u krivom smjeru. Ja ne smatram da je to bilo seksualno uznemiravanje u tom trenutku. Samo sam bila sretna što sam osvojila Zlatnu loptu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Twerkanje je provokativni ples sa stražnjicom, koji se u južnim državama SAD-a pojavio još 90-ih, a popularnost mu je naglo povećana provokativnom izvedbom ovog plesa kontroverzne Miley Cyrus na dodjeli MTV-ovih nagrada prije nekoliko godina.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo