ATOMSKA 'OSMICA' / Niste ni svjesni kakvu mašinu imamo: Senzacionalni all-round Hrvat melje suparnike; 'Marko Žuvela je nevjerojatan, igra sve'

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Igor Hinić za Net.hr komentira najtežu utakmicu za hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju na EP-u u Splitu

31.8.2022.
22:43
Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Dobro nas je usosio naš Vjekoslav Kobeščak. Proslavljeni hrvatski bivši vaterpolist došao je u Francusku kao veliki projekt tamošnjeg vaterpolo saveza za OI u Parizu, kako bi dodatno svojim znanjem i iskustvom podigao francuski vaterpolo. Vjeko kao pomoćnik izbornika radi dobar posao.

Image
SPEKTAKL U SPALADIUM ARENI /

Moćna Hrvatska pregazila žilave Francuze na EP-u pred 8000 gledatelja, Bijač briljirao na golu; Žuvela, Bukić i Fatović pokazali klasu

Image
SPEKTAKL U SPALADIUM ARENI /

Moćna Hrvatska pregazila žilave Francuze na EP-u pred 8000 gledatelja, Bijač briljirao na golu; Žuvela, Bukić i Fatović pokazali klasu

Francuzi napedovali

Francuska vaterpolo reprezentacija digla se i u srijedu u Spaladium Areni, u 2. kolu skupine B EP-a, mogli smo vidjeti i koliko je napredovala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuzi su se u prvoj četvrtini pokazali vrlo opasnim suparnikom, koristivši pojedinačnu kvalitetu svojih pucača koji su pogađali s vanjskih pozicija ili koristili situacije s igračem više. U 10. minuti imali su i +2 (2-4).

"Nervozno smo ušli u utakmicu. Hrvatska selekcija šuteva nije bila najbolja. Kasnije su se naši vaterpolisti probudili. Bašić je odigrao izvrsno, dva gola i asistencija. Bijač nas je držao čitavu drugu četvrtinu. Obrana nam je tada bila preplitka. Na kraju, svi su odigrali dobro. U trećoj četvrtini već se vidjela razlika u fizičkoj premoći. Bila je Hrvatska puno pokretljivija. Nisu Francuzi više mogli parirati, iako ih treba pohvaliti. To je reprezentacija koja se po prvi put susreće s tim nekim izazovima. Po meni, imaju velike ambicije. Naravno da ih je Vjeko dignuo svojim dolaskom. To je bilo planski napravljeno od Francuza, da dovedu nekog kvalitetnog vaterpolskog trenera da im pomogne dignuti reprezentaciju za OI. Turnir je dug, ova pobjeda puno znali i ne znači ništa. Svaka sljedeća utakmica je bitnija ako se misli doći do kraja", kazao nam je nakon druge pobjede Barakuda na EP-u Igor Hinić, slavni bivši hrvatski vaterpolist, riječki sidrun koji danas trenira Primorje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igor Hinić imao trofejnu karijeru

Prema podacima dostupnim na internetu, Igor Hinić odigrao je za Hrvatsku 417 utakmica i pritom osvojio 10 medalja. On je Barakuda s najdužim stažom u reprezentaciji. Od 1995., punih 17 godina je ovaj Div s Kvarnera bio na vrhu, igrao u top kvaliteti.

Dugo je Igor, praktično sve do 2012., povezivao sve najveće uspjehe hrvatske vaterpolske reprezentacije. Sudjelovao je u osvajanju dva europska srebra u Firenci 1999. i Kranju 2003. bio je svjetski prvak u Melbourneu 2007. i na SP-u u Rimu brončani 2009.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Osvojio je i olimpijsko srebro u Atlanti 1996. i zlato u Londonu 2012.. Bio je i član europskog prvaka u Zagrebu 2010.

Igor zna prepoznati klasnog igrača. I sam je nekad, kao što i sami možete pročitati, bio klasni vaterpolist, a sad kao trener prenosi svoje znanje mlađim naraštajima. To vam, naime, navodimo zbog Marka Žuvele koji je prava mašina u bazenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Prpić/Večernji list

Igor Hinić 2007. na Trgu u Zagrebu, za vrijeme dočeka zlatnih vaterpolista iz Melbournea.

Melje od početka, uzima lopte, zabija, igrač budućnosti, kompletan igrač koji je iznimno veliki dobitak za hrvatski vaterpolo. Oduševljava od prvog dana u reprezentaciji. Atomski, svestrani, polivalentni vaterpolist. Moderni prototip vaterpolista. Igor Hinić također hvali 20-godišnjeg beka dubrovačkog Juga. Za Žuvelu je, inače, prošla sezona bila prekretnica.

Image
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Igor Hinić trener je Primorja.

Žuvela prošle sezone iskoristio priliku

Marko je lagano skretao pozornost na sebe, ali prošle je sezone zaigrao s daleko većom minutažom, počeo dobivati sve značajniju ulogu. Čak ako ga možda netko i ne bi stavio u početnih ili najjačih 7, on je davao sve od sebe kako bi bio što bolji osmi, prvi po redu za odabir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žuvela je sjajan. Nevjerojatan igrač. Baš po mom ukusu. Izvrstan je u obrani, dobar je šuter, plivač, izuzetno srčan. Može uplivati, ući na poziciju centra. Dečko igra sve, ali baš sve. Po meni, Marko Žuvela je u reprezentaciji Hrvatske jedan od boljih bekova, iako igra najčešće desno. S njim smo dobili jako puno", rekao nam je Igor Hinić.

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Marko Žuvela zlatna je osmica Hrvatske. All-round igrač koji melje u bazenu i igra sve, obranu, napad, blokira i zaustavlja, napada, vuče u tranziciji i puca.

Sjajan je bio vratar Marko Bijač koji je imao 60% obrana (9/15). Ako se želi do kraja, vratari nam moraju biti na nivou.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bijač nas je držao. U trećoj i četvrtoj četvrtini obrana Hrvatske je bila puno bolja i pokretljivija, pogotovo s igračem manje. U dugoj četvrtini Bijač je bio vezao dvije baš izvanserijske obrane. Igrači su mu dolazili blizu s puno mahanja. On nas je i držao drugu četvrtinu".

'Turnir je dug, tek je počeo'

No, u ove dvije utakmice hrvatske vaterpolske reprezentacije na turniru smo mogli vidjeti da lopta teže od očekivanog dolazi do centara, a hrvatska vaterpolo reprezentacija živi od isključenja. Zašto?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vaterpolo vam je jednostavna igra. Imate dva centra kao što su Krapić i Vrlić. Oni drže poziciju na dva metra. Suparnička momčad može braniti taj prostor, ali to onda znači da su pucači na pet-šest metara, a ne više na osam. I to daje dubinu i snagu napadu, pa čak i kad lopta ne dolazi na dva metra. Sad slijedi Grčka. No, moram nalgasiti kako je tek početak turnira takoreći, treća utakmica na EP-u, turnir je dug. Kroz turnir dosta reprezentacija ulazi u formu. Ništa još nije gotovo, tek počinje. Puno toga još očekuje Hrvatsku. Ako su ciljevi najviši, nekakvom zadovoljstvu sad ne bi trebalo biti mjesta", zaključio je Igor Hinić.

Rezultati susreta 2. kola s Europskog prvenstva vaterpolista u Splitu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SKUPINA A
Crna Gora - Slovačka 18-10
Italija - Gruzija 18-8

Ljestvica:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Italija 2 2 0 0 39-17 6
  2. Crna Gora 2 2 0 0 32-21 6
  3. Gruzija 2 0 0 2 19-32 0
  4. Slovačka 2 0 0 1 19-39 0

SKUPINA B
Grčka - Malta 25-6
HRVATSKA - Francuska 13-7

Ljestvica:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. HRVATSKA 2 2 0 0 32-12 6
  2. Grčka 2 1 1 0 37-18 4
  3. Francuska 2 0 1 0 19-25 1
  4. Malta 2 0 0 2 11-44 0

SKUPINA C
Nizozemska - Španjolska 10-11
Rumunjska - Njemačka 11-4

Ljestvica:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Španjolska 2 2 0 0 27-19 6
  2. Nizozemska 2 1 0 1 23-17 3
  3. Rumunjska 2 1 0 1 20-20 3
  4. Njemačka 2 0 0 1 10-24 0

SKUPINA D:
Slovenija - Izrael 5-9
Srbija - Mađarska 7-16

Ljestvica:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Mađarska 2 2 0 0 39-14 6
  2. Srbija 2 1 0 1 25-19 3
  3. Izrael 2 1 0 1 12-23 3
  4. Slovenija 2 0 0 2 12-32 0
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo